Tuesday 31 March 2015

NEW YORKER ATHLETICS







Sva odjeća i obuća: NEW YORKER 


Prije par tjedana napokon sam krenula u teretanu. Konačno sam se odlučila pokrenuti i osjećam se bolje nego ikada. Često ste me znali pitati o prehrani i vježbanju, a nova sportska kolekcija New Yorkera koju vam predstavljam u ovom postu savršena je prigoda i za post o vježbanju i prehrani. 

Prije par godina sam napokon uvela pošteni doručak u svoju prehranu i nakon što sam se navikla jesti ujutro (prije nikada nisam), više ne mogu bez doručka funkcionirati. Prošlo ljeto sam i prestala pušiti i odonda je želja za zdravim životom postajala sve jača. Pomogla mi je i promjena gledišta na određene stvari i fokus na ono pozititivno - to uvelike mijenja kako se osjećaš i kako djeluješ!

Trening imam dva puta tjedno, no s vremenom ću ga vjerojatno povećavati. Traje oko sat vremena, započinjem s 20 min trčanja na traci, prvo sporijim tempom, a zadnjih 10 min se povećava. Otrčim za sada tako oko 2,5 kilometra. Zatim radim na spravama, jedan dan u tjednu ruke i gornji dio tijela, drugi dan u tjednu noge, u oba slučaja vježbe za trbuh su prisutne pri kraju treninga. Na kraju treninga ponekad obavim i stretching ili jednu yoga vježbu za meditaciju i istezanje.  

Što se tiče prehrane, ja sam uvijek puno više gladna kada počnem trenirati. Nemojte se bojati kada shvatite da ste težni nego prije početka treniranja jer je mišićna masa teža od sala. Primjećivat ćete opće učvršćivanje mišića i lagano smanjivanje masnih naslaga. U svemu u čemu želite uspjeti, pa tako i u treniranju, potrebna je dosljednost. 

Nemojte preskakati treninge niti obroke. Probajte cijelo vrijeme držati standard u prehrani i piti što više vode. Naravno da mi se desi pokoji junk food ili nešto slatko, no ako ne pretjerujete s time, ne biste trebali imati problema s time. Nikako se ne izgladnjujte, to sam ja naučila na teži način prije par godina kada sam išla u teretanu s prijateljima, jela sam manje nego obično i mnogo trenirala i shvatila da sam slaba, bez energije te mi se znala osjećati vrtoglavicu - kada trenirate trebate čak i veći unos kalorija, logično. :) 

Doručak je najbitniji obrok, za njega obično jedem: jedan grčki jogurt, jednu srednju bananu, šaku lješnjaka/badema, čajnu žličicu chia sjemenki. Te varijacije na temu s obzirom na to kakva je ponuda voća, obožavam dodati borovnice, kupine, maline, bilo koje bobičasto voće zapravo, te bilo koje drugo voće tipa ananas, jabuke, kruške, mango. 

Uz doručak pijem crnu kavu s malo šećera (ne mogu bez, probala sam) ili malo stevije. Probat ću agavin sirup umjesto šećera. Bijeli šećer svakakvo izbjegavajte, no jedna žličica u kavi vam neće naškoditi. 

Što se tiče pića, izbacila sam već odavno gazirane i zašećerene sokove. Pila sam puno čaja tijekom zime, a sada ću sigurno raditi i ledeni čaj kod kuće, kada krene toplije vrijeme. Od sokova ponekad popijem sviježe cijeđene sokove ili kupovne sokove bez dodanih konzervansa i šećera (iz eko proizvodnje). Probajte piti barem 1,5-2 litre vode dnevno. Žestoki alkohol ne pijem, jednom mjesečno znam popiti pivo, no to je više manje to *nerd*.

Kada jedem ugljikohidrate, recimo tjestenina za ručak, ne jedem više kruh uz nju, kao prije. Prije sam jela kruh uz apsolutno sve. Bilo je jako teško smanjiti unos jer ga obožavam, no sada ga jedem zapravo dosta malo u odnosu na prije. Kada u obroku imam dovoljno ugljikohidrata ili škroba, tjestenine, krumpira, riže itd onda ne jedem kruh uopće. Kada jedem meso i povrće ili nešto jušno tipa grah, variva i sl. pojedem 1-2 šnite kruha. Također, ako već morate, jedite intergralni kruh jer je "zdraviji" od običnog bijelog. Ja osobno jako volim i kukuruzni kruh. 

Prije treninga jedem barem dva sata prije. Nakon treninga jedem neposredno poslije, i tada jedem obično ili sendvič, ili pastu, ili salatu s piletinom, tunu, posni sir, zapravo bilo što (osim junka naravno) zato jer sam tada obično dosta gladna, a i nakon treninga će vam tijelo odmah apsorbirati sve što unesete. Treniram obično od 5-6 popodne, tako da je jedenje nakon treninga sasvim okej. Nakon 19h pokušavam ne jesti, te ako sam imala dobar doručak, ručak i večeru, nije mi ni potrebno. Na dane kada ne treniram ili sam premalo pojela tijekom dana, navečer znam pojesti salatu s tunom, ili posni sir s integralnim tostom/dvopekom ili nešto slično. 


Napomena: ovaj post je "moja" prehrambena rutina i rutina vježbanja te ne namećem nikome način na koji bi trebali jesti ili vježbati, svaka osoba je drugačija i ima drugačiji metabolizam. Ako bolujete od bilo kakvih tegoba/bolesti, svakako se prije početka treniranja trebate posavjetovati s liječnikom opće prakse, nutricionistom, fiziterapeutima itd, ovisno o tome s čime imate problema.

U ovom postu iznosim svoje savjete koje možete i ne morate uzeti u obzir. S vama sam samo htjela podijeliti ono što ja osobno preferiram i što meni za sada djeluje u tome da se osjećam bolje. :) 

Nadam se da vam se svidio post, podijelite sa mnom u komentarima vaše prehrambene i rutine treniranja, savjete i ostalo! Radujem se vašim komentatrima! :)


:*


A


13 comments:

Anonymous said...

super je, i ja sam nedavno pocela trenirat, kupila sam vagu koja mjeri i mišićnu masu i masti, i kroz nekih mjesec i pol dana sam ostala gotovo na istoj tezini ali su mi se misici povecali za skoro nekih 10%. Ja sam u svojoj prehrani također dodala onaj fit tea i super je. sad sam vec skoro 2 mjeseca bez pretjerivanja sa slatkim (prije bez toga nisam mogla kroz dan, doslovno bi mi se ruke tresle da ne pojedem nesto slatko). Također, preporučam za ujutro zobene pahuljice sa bananom i orašastim plodovima, ja ih slazem sa mlijekom ali obicnim posto nemam novaca za sojino ili bilo koje drugo zdravije varijante (studentica :D) jer mi ovako sa vodom nije bas fino :)

Unknown said...

Krenula sam u teretanu prije nekih 10 dana, pa mi je čitanje ovog posta dosta pomogla. Većinu stvari radimo isto, trudim se što više piti vode, teško se navikavam jer sam prije 1-3 čaše vode samo pila. Hljeb takođe pokušavam izbaciti iz ručka kada je tjestenina ili krompir u pitanju, ali hljeb inače obožavam :)

Anonymous said...

sendvic jest junk food, pasta isto

Psychocouture said...

@anon:ne znam kakve ti sendviče i tjestenine jedeš, no ja se sigurno neću odreći "dobrih" ugljikohidrata jer bez njih ne možeš trenirati, to je kao da voziš auto bez benzina. Volim sendviče od integralnog kruha ili tosta s puno povrća, pureće šunke, kao i tjesteninu s homemade umacima od povrća, kozica, piletine, mogućnosti su beskrajne. Ne mora ni sendvič ni tjestenina biti junk food ako se zna pripremati i ako se radi s pravim sastojcima, i naravno, ako se ne jede takvo što svaki dan, to se podrazumijeva. U svemu se treba imati umjerenosti, pogotovo ako se želi smršaviti...
Pod junk food mislim mcdonalds, kfc, PRŽENA hrana itd.

Mihaela said...

odličan post stvarno :) i predivna oblekicaa hehe

Unknown said...

Odlican post kao i svaki dosada. Oprema za treniranje predobraSvaki dan treniram po 30 min,zdrava prehrana.Bez kruha ,tjestenine.slatkisa. Uz to i trcim. Volim dan zapoceti treningom,u jutro, kako bi imala energije citav dan i to mi jako pomaze.

Anonymous said...

Zadovoljna si ovom sportskom odjećom iz New Yorkera? Konkretno ovim sportskim grudnjacima? Meni to sve većinom izgleda dosta nekvalitetno pa se nikad nisam ni usudila kupit. thnx :)

Psychocouture said...

@anon: ovo ti je nova kolekcija, tek je nedavno stigla u dućane (na instagram prije par dana sam stavila fotku s predstavljanja kolekcije), tako da je robica sad u pranju i jedva čekam isprobati :) materijali mi se sviđaju, mješavine su poliestera-poliamida i elastina, al su baš ugodni, mekani, nisu uopće plastični kak znaju biti (govori o tajicama i topićima), tako da first impression je thumbs up od mene!

Dolly said...

Super ti je post, odjeća mi se naravno sviđa..
Slažem se u vezi ovog da se čovjek bolje osjeća kad počne vježbati jer je stvarno osjećaj izvanredan. Osobno, sav stres i nervozu izbacim na treningu i bude mi lakše jer mi se onda taj stres ne odražava na zdravlje :)
Ja sam uvijek kukala kako imam viška kila a nikad se nisam pokretala dok nisam došla na faks u drugi grad, onda mi je prekipilo. Prvo sam išla u teretanu ali mi se nije sviđalo jer mi je bilo prestatično, uvijek bi se isforsirala i jedva odšetala doma, smršavila jesam ali nije to bilo to, tko zna možda jednostavno nisam imala neku kvalitetnu pomoć s te strane..
Sada treniram fitboxing i puno sam zadovoljnija a učinak je savršen.
Htjela bih ti preporučiti WASA krekere, ima ih u DM-u za kupiti i meni je to bila odlična zamjena za kruh, na to sam stavljala pureću šunku i salatu i bilo je fino pogotovo jer ima sezama :)
A što se tiče pašte, preporučila bih ti da ju izbjegavaš za večeru, ručak da, naravno ne svaki dan, ali večera nikako jer treninzi u teretani i kardio treninzi su različite jačine i drukčiji je efekt nakon treninga, pogotovo ako ne treniraš svaki dan :)
Također, preporučam istezanje nakon svakog treninga :)
U svakom slučaju, svaka čast za odluku o treniranju! :))

Anonymous said...

Draga ne treba tebi nikakvo skidanje kila ako nosiš veličinu S u new yorkeru... :P

Psychocouture said...

donje dijelove nosim M iz new yorkera, gornje xs :P tajice su posuđene za fotkanje, sebi sam uzela M ^^

Anonymous said...

Samo bih rekla da se moze trenirati i bez ugljikohidrata, odnosno sa smanjenim unosom istih :) npr.lchf ili cikliranje ugljikohidratima gdje kao pogonsko gorivo nastupaju kvalitetne masti.
Svaki korak prema zdravijem i aktivnijem nacinu zivota apsolutno pozdravljam te se dam kladit da ces s vremenom siriti horizonte u vidu znanja u prehrani/treningu.
Isto tako sam i ja pocela; malo guglanja, malo savjeta trenera i odabiranje onog sto smatram ispravnim za mene.
lijep pozdrav :)

Psychocouture said...

@anon: hvala ti, slažem se! smanjila sam unos ugljikohidrata /kruh gotovo skroz, tjestenine sam smanjila itd/, i dalje nemrem skroz bez njih, no definitivno proširujem horizonte :)) sretno i tebi i pozdrav! :)